Καταρχήν, πριν αναλύσουμε το πως θα βρεις αν κάποιος ή κάποια σου λέει ψέματα, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι όλοι οι ψεύτες ίδιοι. Υπάρχουν, ουσιαστικά τέσσερις κατηγορίες ψευτών και αυτές είναι οι εξής:
1. Ο περιστασιακός ψεύτης Όλοι έχουμε υπαχθεί σε αυτήν την κατηγορία κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ο περιστασιακός ψεύτης δεν…
είναι συνηθισμένος στο ψέμα, αλλά το χρησιμοποιεί μερικές φορές όταν θέλει π.χ. να αποφύγει μια κατάσταση, να προστατέψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλον.
2. Ο καθημερινός ψεύτης Είναι αυτός που λέει ψεματα πολύ συχνά. Σε αντίθεση με τον περιστασιακό ψεύτη, που προσέχει πολύ τι ψέμα θα πει έτσι ώστε να φαίνεται αληθινό, ο καθημερινός ψεύτης δεν σκέφτεται τι θα πει, γιατί λέει ψέματα συνέχεια, με αποτέλεσμα να πέφτει πολλές φορές σε αντιφάσεις και να προδίδεται.
3. Ο “φυσικός” ψεύτης Ο “φυσικός” ψεύτης λέει συνεχώς μικροψεματάκια και πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί καν ότι λέει ψέματα, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τι είναι αλήθεια και τι όχι.
4. Ο επαγγελματίας ψεύτης Ο επαγγελματίας λέει ψέματα για συγκεκριμένους λόγους ή για να μας εξαπατήσει εσκεμμένα. Μελετάει την κατάσταση και λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, αφού έχει σκεφτεί όλα τα πιθανά σενάρια και τις λύσεις. Συνήθως, έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορούν να καμουφλάρουν ακόμα και τις κινήσεις που σε άλλη περίπτωση θα πρόδιδαν το ψέμα τους.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου λέει ψέματα Η στάση του σώματος και οι κινήσεις είναι στοιχεία που μαρτυρούν αν κάποιος σου λέει αλήθεια ή ψεύδεται.Σε κάθε ψέμα που λέει, ο ρυθμός της καρδιάς του αυξάνεται, η αναπνοή γίνεται πιο άρρυθμη και γρήγορη, ενώ εισπνέει πιο βαθιά από ότι συνήθως. Πιο συγκεκριμένα δεν λέει αλήθεια όταν:
1. Η στάση του σώματος του δεν έχει κατεύθυνση σε εσένα.
2. Κινείται πιο νευρικά στη διάρκεια της συζήτησης.
3. Αλλάζει ξαφνικά στάση στο σώμα του.
4. Κινεί χωρίς να το καταλαβαίνει απόλυτα, τα άκρα του: τινάζει τα πόδια του, τα χέρια του τρέμουν, πιέζει τα χέρια ή τα πόδια.
5. Έρχεται πολύ πιο κοντά σε εσένα. Αυτό το κάνει, επειδή καταλαβαίνει ότι είναι νευρικός και θέλει αν έρθει πιο κοντά σου για να σε πείσει για τα λεγόμενά του.
6. Το ψεύτικο χαμόγελο, όταν δεν δικαιολογείται να το έχει.
7. Αποφεύγει να μας κοιτάει συνεχώς, επειδή φοβάται μην αποκαλυφθεί. Για αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά που πιστεύεις ότι κάποιος δεν σου λέει όλη την αλήθεια, δώσε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του, γιατί αυτή είναι που τελικά θα τον προδώσει.
Post a Comment